ΟΖΟΙ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ (Οζώδης θυρεοειδική νόσος)

 

 

 

 

- Τι είναι ο όζος του θυρεοειδούς;

Όζος θυρεοειδούς είναι συνήθως ένα στρογγυλό μόρφωμα που σχηματίζεται συνήθως εντός του θυρεοειδούς. Ιστολογικά συνήθως αφορά σε αδένωμα του θυρεοειδούς.

 

 

 

- Πόσο συχνοί είναι οι όζοι του θυρεοειδούς;

Είναι πάρα πολύ συχνοί. Η συχνότητα τους στο γενικό πληθυσμό υπολογίζεται έως και 30% βάσει κάποιων μελετών.

 

 

 

- Πώς διαγιγνώσκονται οι όζοι στο θυρεοειδή;

Οι όζοι μπορούν να διαγνωσθούν είτε με τη ψηλάφηση από τον Ενδοκρινολόγο σας εφόσον είναι περίπου μεγαλύτεροι από 1εκ είτε με διενέργεια υπερήχου στο θυρεοειδή αδένα.

 

 

 

- Τι πρέπει να κάνω όταν διαπιστώσω "φούσκωμα" στο λαιμό;

Εάν το "φούσκωμα" στο λαιμό βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια -κάτω από το σαγόνι- και κοντά στις κλείδες, ίσως να αφορά σε όζους στο θυρεοειδή. Τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα Ενδοκρινολόγο για να εξετασθείτε. Εάν το φούσκωμα ή η διόγκωση βρίσκονται στα πλάγια του λαιμού τότε ίσως να αφορούν σε λεμφαδένες και τότε εκτός από τον Ενδοκρινολόγο ίσως πρέπει να να εξετασθείτε και από Ειδικό Παθολόγο ή Ωτορινολαρυγγολόγο.

 

 

 

- Πώς παρακολουθούνται οι όζοι του θυρεοειδούς;

Όταν διαπιστώσουμε όζους στο θυρεοειδή, ο Ενδοκρινολόγος μας θα μας εξηγήσει τι πρέπει να κάνουμε. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να γίνει μια μικρή βιοψία σε κύτταρα του όζου για να διαπιστώσουμε εάν αυτά είναι υγιή.

 

 

 

- Τι πρέπει να προσέξω εάν έχω όζους στο θυρεοειδή;

Πρέπει να παρακολουθείστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα οποία θα καθοριστούν από τον Ενδοκρινολόγο σας. Συνήθως ανά 6-12 μήνες.

Επίσης στην αρχική διάγνωση συνήθως χρειάζεται να δούμε εάν αυτοί οι όζοι υπερλειτουργούν και παράγουν περισσότερη από το φυσιολογικό, ορμόνη του θυρεοειδούς, η οποία ονομάζεται θυροξίνη.

Επιπλέον ενδέχεται εάν κάποιος ασθενής έχει για πολλά χρόνια πολλούς όζους, αυτοί σε κάποια φάση να αυτονομηθούν και να παράγουν τότε περισσότερη ορμόνη. Εάν αυτό συμβεί παρατηρούνται συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού. Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού μπορεί να είναι ταχυκαρδίες, αρρυθμίες όπως είναι η κολπική μαρμαρυγή, απώλεια βάρους, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, αϋπνίες, δυσανεξία στη ζέστη, μυική αδυναμία και σε καποιες περιπτώσεις τριχόπτωση. Σημειώνουμε ότι τα ανωτέρω συμπτώματα ΔΕΝ συμβαίνουν σε όλους ούτε επίσης συμβαίνουν συνήθως ΟΛΑ μαζί.