top of page

ΟΖΟΙ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ (Οζώδης θυρεοειδική νόσος)

 

 

 

 

- Τι είναι ο όζος του θυρεοειδούς;

Όζος θυρεοειδούς είναι συνήθως ένα στρογγυλό μόρφωμα που σχηματίζεται  εντός του θυρεοειδούς αδένα. Ιστολογικά, αφορά συνήθως σε καλόηθες μόρφωμα / αδένωμα του θυρεοειδούς.

 

- Πόσο συχνοί είναι οι όζοι του θυρεοειδούς;

Είναι πάρα πολύ συχνοί. Η συχνότητα τους στο γενικό πληθυσμό υπολογίζεται έως και 70% βάσει κάποιων μελετών.

 

- Πώς διαγιγνώσκονται οι όζοι στο θυρεοειδή;

Οι όζοι μπορούν να διαγνωσθούν είτε με τη ψηλάφηση από τον Ενδοκρινολόγο σας, εφόσον είναι περίπου μεγαλύτεροι από 1εκ, είτε με διενέργεια υπερηχογραφήματος στο θυρεοειδή αδένα στον οποίο μπορούν να διαγνωσθούν ακόμα και πολύ μικροί όζοι της τάξεως του 1-2 χιλιοστών.

Πολλές φορές ανακαλύπτονται τυχαία (τυχαίο εύρημα) μετά από διενέργεια κάποιας άλλης εξέτασης (πχ Triplex καρωτίδων ή CT θώρακος).

- Τι πρέπει να κάνω όταν διαπιστώσω "φούσκωμα" στο λαιμό;

Εάν το "φούσκωμα" στο λαιμό βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια -κάτω από το σαγόνι- και κοντά στις κλείδες, ίσως να αφορά σε όζους στο θυρεοειδή. Τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα Ενδοκρινολόγο για να εξετασθείτε. Εάν το φούσκωμα ή η διόγκωση βρίσκονται στα πλάγια του λαιμού τότε ίσως να αφορούν σε λεμφαδένες και τότε εκτός από τον Ενδοκρινολόγο ίσως πρέπει να να εξετασθείτε και από Ειδικό Παθολόγο ή Ωτορινολαρυγγολόγο.

- Μπορεί η παρουσία όζων να δημιουργήσει κάποια συμπτώματα;

Συνήθως οι όζοι είναι ασυμπτωματικοί, δηλαδή δεν προκαλούν συμπτώματα.

Κάποτε όταν μεγαλώσουν γίνονται ορατοί ως "φούσκωμα" στο λαιμό.

Επιπρόσθετα μπορεί να προκαλέσουν δυσκαταποσία (δηλαδή αίσθημα ότι "κολλά" το φαγητό στο λαιμό).

Κάποιες φορές μπορεί επίσης να προκαλέσουν ξηρό βήχα και αλλαγή στη χροιά της φωνής (βράγχος φωνής).

Ακόμα σπανιότερα μπορεί να σχετίζονται με προσωρινή απώλεια της φωνής (λόγω γειτνίασης του θυρεοειδούς με το λαρυγγικό νεύρο).

 

 

- Πώς παρακολουθούνται οι όζοι του θυρεοειδούς;

Όταν διαπιστώσουμε όζους στο θυρεοειδή, ο Ενδοκρινολόγος μας θα μας εξηγήσει τι πρέπει να κάνουμε με βάση συγκεκριμένα ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ παρακολούθησης και την υπερηχογραφική απεικόνιση των όζων. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να γίνει μια μικρή βιοψία σε δείγμα  κυττάρων του όζου για να διαπιστώσουμε εάν αυτά είναι καλοήθη ή κακοήθη.

 

 

- Τι πρέπει να προσέξω εάν έχω όζους στο θυρεοειδή;

Πρέπει να παρακολουθείστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα οποία θα καθοριστούν από τον Ενδοκρινολόγο σας. Συνήθως ανά 6-12 μήνες.

Επίσης στην αρχική διάγνωση συνήθως χρειάζεται να δούμε εάν αυτοί οι όζοι υπερλειτουργούν και παράγουν περισσότερη από το φυσιολογικό, ορμόνη του θυρεοειδούς, η οποία ονομάζεται θυροξίνη.

Επιπλέον ενδέχεται εάν κάποιος ασθενής έχει για πολλά χρόνια πολλούς όζους, αυτοί σε κάποια φάση να αυτονομηθούν και να παράγουν τότε περισσότερη ορμόνη. Εάν αυτό συμβεί παρατηρούνται συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού. Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού μπορεί να είναι ταχυκαρδίες, αρρυθμίες όπως είναι η κολπική μαρμαρυγή, απώλεια βάρους, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, αϋπνίες, δυσανεξία στη ζέστη, μυική αδυναμία και σε κάποιες περιπτώσεις, τριχόπτωση.

Σημειώνουμε ότι τα ανωτέρω συμπτώματα ΔΕΝ συμβαίνουν σε όλους ούτε επίσης συμβαίνουν συνήθως ΟΛΑ μαζί. 

 

 

Πρέπει να προγραμματίσω βιοψία στους όζους του θυρεοειδούς;

Οι όζοι θυρεοειδούς αποτελούν μια πολύ συχνή κλινική οντότητα.

Οι όζοι συνήθως αφορούν σε καλοήθη μόρφώματα (κατά 95%). Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό των όζων που αφορούν σε κακοήθειες.

Για να αξιολογηθεί η φύση ενός όζου αφού γίνει ο υπέρηχος και η κλινική παρακολούθηση από τον Ενδοκρινολόγο, αποφασίζεται από το γιατρό αν και εφόσον πρέπει να γίνει βιοψία (βάσει συγκεκριμένων κλινικών και υπερηχογραφικών χαρακτηριστικών).

Η διαδικασία της βιοψίας γίνεται εύκολα και απλά (περίπου όπως μια αιμοληψία) με δειγματοληψία υγρού  που περιέχει κύτταρα του όζου, μέσω λεπτής βελόνας (FNA Fine Needle Aspiration) ΥΠΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ.

Στο κέντρο μας, η διαδικασία λήψης γίνεται από τον ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟ Δρ Κυριάκο Πατάτα παρουσία  της Δρ Στέλλας Καουρή σε συγκεκριμένη μέρα κάθε μήνα, μετά από προγραμματισμό ραντεβού τουλάχιστον 5 μέρες νωρίτερα.

Το αποτέλεσμα της κυτταρολογικής εξέτασης είναι συνήθως έτοιμο εντός 2-3 εργάσιμων ημερών. 

 

Καλέστε τώρα για περισσότερες πληροφορίες στο 25004558.

 

 

 

 

 

 

 

 

Doctor's Appointment
bottom of page