ΟΖΟΙ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ (Οζώδης θυρεοειδική νόσος)

 

 

 

 

- Τι είναι ο όζος του θυρεοειδούς;

Όζος θυρεοειδούς είναι συνήθως ένα στρογγυλό μόρφωμα που σχηματίζεται συνήθως εντός του θυρεοειδούς. Ιστολογικά συνήθως αφορά σε αδένωμα του θυρεοειδούς.

 

 

 

- Πόσο συχνοί είναι οι όζοι του θυρεοειδούς;

Είναι πάρα πολύ συχνοί. Η συχνότητα τους στο γενικό πληθυσμό υπολογίζεται έως και 30% βάσει κάποιων μελετών.

 

 

 

- Πώς διαγιγνώσκονται οι όζοι στο θυρεοειδή;

Οι όζοι μπορούν να διαγνωσθούν είτε με τη ψηλάφηση από τον Ενδοκρινολόγο σας εφόσον είναι περίπου μεγαλύτεροι από 1εκ είτε με διενέργεια υπερήχου στο θυρεοειδή αδένα.

 

 

 

- Τι πρέπει να κάνω όταν διαπιστώσω "φούσκωμα" στο λαιμό;

Εάν το "φούσκωμα" στο λαιμό βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια -κάτω από το σαγόνι- και κοντά στις κλείδες, ίσως να αφορά σε όζους στο θυρεοειδή. Τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα Ενδοκρινολόγο για να εξετασθείτε. Εάν το φούσκωμα ή η διόγκωση βρίσκονται στα πλάγια του λαιμού τότε ίσως να αφορούν σε λεμφαδένες και τότε εκτός από τον Ενδοκρινολόγο ίσως πρέπει να να εξετασθείτε και από Ειδικό Παθολόγο ή Ωτορινολαρυγγολόγο.

 

 

 

- Πώς παρακολουθούνται οι όζοι του θυρεοειδούς;

Όταν διαπιστώσουμε όζους στο θυρεοειδή, ο Ενδοκρινολόγος μας θα μας εξηγήσει τι πρέπει να κάνουμε. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να γίνει μια μικρή βιοψία σε κύτταρα του όζου για να διαπιστώσουμε εάν αυτά είναι υγιή.

 

 

 

- Τι πρέπει να προσέξω εάν έχω όζους στο θυρεοειδή;

Πρέπει να παρακολουθείστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα οποία θα καθοριστούν από τον Ενδοκρινολόγο σας. Συνήθως ανά 6-12 μήνες.

Επίσης στην αρχική διάγνωση συνήθως χρειάζεται να δούμε εάν αυτοί οι όζοι υπερλειτουργούν και παράγουν περισσότερη από το φυσιολογικό, ορμόνη του θυρεοειδούς, η οποία ονομάζεται θυροξίνη.

Επιπλέον ενδέχεται εάν κάποιος ασθενής έχει για πολλά χρόνια πολλούς όζους, αυτοί σε κάποια φάση να αυτονομηθούν και να παράγουν τότε περισσότερη ορμόνη. Εάν αυτό συμβεί παρατηρούνται συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού. Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού μπορεί να είναι ταχυκαρδίες, αρρυθμίες όπως είναι η κολπική μαρμαρυγή, απώλεια βάρους, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, αϋπνίες, δυσανεξία στη ζέστη, μυική αδυναμία και σε καποιες περιπτώσεις τριχόπτωση. Σημειώνουμε ότι τα ανωτέρω συμπτώματα ΔΕΝ συμβαίνουν σε όλους ούτε επίσης συμβαίνουν συνήθως ΟΛΑ μαζί. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe for Updates and news of our Medical Center

Endo Center Kaouri © 2021 All rights reserved ®  

 

Για να χρησιμοποιείτε αυτό τον ιστοτόπο σημαίνει ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης (μπορείτε να τους διαβάσετε αναλυτικότερα κάνοντας κλικ στο πράσινο κουμπί "'Όροι χρήσης" στο Δεξιό μέρος της σελίδας)

Οι πληροφορίες που παρέχονται από αυτήν την ιστοσελίδα είναι ενημερωτικού και μόνο χαρακτήρα και είναι γραμμένες σε απλή γλώσσα . Ως ενημερωτικές μόνο,  πρέπει να θεωρηθούν και οι πληροφορίες που παρέχονται από ιστοσελίδες  οι οποίες αναδύονται ως εξωτερικοί σύνδεσμοι από την παρούσα ιστοσελίδα είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο. Τα περισσότερα κείμενα είναι γραμμένα σε μη ιατρική ορολογία και ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις οι οποίες δημοσιεύονται σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά.

Τα κείμενα αυτά προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς συνοπτικής ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων. Αποτελούν γενικότερες πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν έχουν εφαρμογή στο σύνολο των ασθενών ούτε μπορεί  να θεωρηθούν ως ιατρικές συμβουλές. Η αναγκαιότητα διενέργειας ή μη, μίας διαγνωστικής εξέτασης, καθορίζεται με βάση τη διαγνωστική προσέγγιση που ακολουθεί ο εκάστοτε θεράπων ιατρός, καθώς δεν έχουν εφαρμογή όλες οι εξετάσεις στο σύνολο των παθήσεων ή/και των ασθενών.

Σε καμία περίπτωση οι πληροφορίες αυτές δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση του ασθενούς και σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή/και σημείων σας συμβουλεύουμε να απευθύνεστε σε ιατρό για σωστή ιατρική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

 

Η ιστοσελίδα αυτή κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα wix.com  Οι φωτογραφίες που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα αυτή ελήφθησαν από την πλατφόρμα wix.com πλην μερικών που ανήκουν στην προσωπική συλλογή της ιατρού Σ. Καουρή Ενδοκρινολόγου - Διαβητολόγου.

 

Το λογότυπο και το όνομα Endo Center Kaouri υπόκεινται σε καθεστώς κατακράτησης πνευματικών δικαιωμάτων.

Η βέλτιστη εμφάνιση της ιστοσελίδας πραγματοποιείται μέσω Chrome.

Ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης στις 24/1/21 ώρα  11am