ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2 (ή των ενηλίκων) είναι μία πάρα πολύ συχνή νόσος.
Υπολογίζεται ότι το 50% περίπου των Αμερικανών πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 αλλά πολλοί από αυτούς παραμένουν αδιάγνωστοι. Στην Κύπρο, το ποσοστό αυτό δεν φαίνεται να διαφοροποιείται σημαντικά.
 Συσχετίζεται άμεσα με την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο. Η κατανομή του λίπους στο σώμα είναι συνήθως κεντρικού τύπου, δηλαδή περισσότερο στην κοιλιακή χώρα και κορμό και λιγότερο στα κάτω άκρα.
Οι τιμές του σακχάρου στο αίμα είναι αυξημένες.
Συνήθως, κατά τη διάγνωση, το άτομο αναφέρει πολυδιψία και πολυουρία και κόπωση.
θεραπεία με δισκία ΧΔ

-Η αρχική θεραπεία για το σακχαρώδη διαβήτη 2 με δισκία από το στόμα συνήθως γίνεται με τη φαρμακευτική ουσία μετφορμίνη εφόσον δεν υπάρχουν αντενδείξεις (έλεγχος νεφρικής, ηπατικής και αναπνευστικής λειτουργίας).

Ακολουθούν (προστίθενται στη θεραπεία εφόσον δεν υπάρχει επαρκής ρύθμιση) και άλλα δισκία.

 

 

 

 

διατροφή - άσκηση και απώλεια βάρους

-Η  θεραπεία για τον προδιαβήτη και το σακχαρώδη διαβήτη 2 περιλαμβάνει ΠΑΝΤΑ και απαραίτητα διατροφική παρέμβαση και αύξηση της καθημερινής φυσικής δραστηριότητας.

Η διατροφή για το σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να περιλαμβάνει και υδατάνθρακες αλλά σε ελεγχόμενες ποσότητες και σε σωστή αναλογία στο σύνολο της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης. 

 

 

 

θεραπεία με ινσουλίνη

-Σύμφωνα με την αμερικάνικη διαβητολογική εταιρεία (ΑDA) η  θεραπεία με ινσουλίνη έχει μπει στις αρχικές γραμμές αντιμετώπισης και ρύθμισης του σακχαρώδους διαβήτη 2 (υπό ενδείξεις και προϋποθέσεις) από το 2013 εφόσον στην πρωτοδιάγνωση οι τιμές του σακχάρου είναι ιδιαίτερα υψηλές (>300mg/dl).

 

Επιπρόσθετα η ινσουλίνη, η οποία παράγεται από το πάγκρεας (ένα μεικτό αδένα του σώματός μας, δηλαδή ενδοκρινή αλλά και εξωκρινή) με την πάροδο των ετών της νόσου αρχίζει να μην εκκρίνεται επαρκώς με αποτέλεσμα το άτομο να νιώθει κόπωση και μυική αδυναμία μαζί με τις παρατηρούμενα υψηλές τιμές σακχάρου μετά από έτη καλής ρύθμισης μόνο με αντιδιαβητικά δισκία.

 

 

 

μεταβολικό σύνδρομο
ινσουλινοαντίσταση

Οι ασθενείς με σπλαχνική παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη συχνά παρουσιάζουν ένα σύνολο από διαταραχές το οποίο κοινώς αποκαλείται το μεταβολικό σύνδρομο. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης συχνά υπάρχουν ακόμα και αρκετά έτη πριν εμφανιστεί υψηλό σάκχαρο στο αίμα που αρχικά εμπίπτει στον προδιαβήτη και στη συνέχεια επιδεινώνεται σε διαβήτη τύπου 2. Οι υψηλές τιμές ινσουλίνης δεν επιτρέπουν στο σώμα να μεταβολίσει σωστά το σάκχαρο και οδηγεί συνεχώς σε άμεση συσσώρευση περαιτέρω λίπους στο σώμα (αναβολική ορμόνη). Μετά από κάποια έτη οι μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ πλέον να ρυθμίσουν το σάκχαρο και εμφανίζεται υπεργλυκαιμία. Η υπεργλυκαιμία (αυξημένο σάκχαρο) σε αυτούς τους ασθενείς συχνά μπορεί να συνδυάζεται με  δυσλιπιδαιμία (δηλαδή είτε αυξημένες τιμές χοληστερόλης είτε αυξημένες τιμές λιπιδιών είτε ακόμα χαμηλές τιμές HDL), σύνδρομο υπνικής άπνοιας, υπέρταση, αυξημένο ουρικό στο αίμα οι οποίες μαζί οδηγούν σε καρδιαγγειακές επιπλοκές όπως είναι η στεφανιαία νόσος (έμφραγμα μυοκαρδίου) αλλά  και ίσως εγκεφαλικό επεισόδιο.

Subscribe for Updates and news of our Medical Center

Endo Center Kaouri © 2021 All rights reserved ®  

 

Για να χρησιμοποιείτε αυτό τον ιστοτόπο σημαίνει ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης (μπορείτε να τους διαβάσετε αναλυτικότερα κάνοντας κλικ στο πράσινο κουμπί "'Όροι χρήσης" στο Δεξιό μέρος της σελίδας)

Οι πληροφορίες που παρέχονται από αυτήν την ιστοσελίδα είναι ενημερωτικού και μόνο χαρακτήρα και είναι γραμμένες σε απλή γλώσσα . Ως ενημερωτικές μόνο,  πρέπει να θεωρηθούν και οι πληροφορίες που παρέχονται από ιστοσελίδες  οι οποίες αναδύονται ως εξωτερικοί σύνδεσμοι από την παρούσα ιστοσελίδα είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο. Τα περισσότερα κείμενα είναι γραμμένα σε μη ιατρική ορολογία και ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις οι οποίες δημοσιεύονται σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά.

Τα κείμενα αυτά προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς συνοπτικής ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων. Αποτελούν γενικότερες πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν έχουν εφαρμογή στο σύνολο των ασθενών ούτε μπορεί  να θεωρηθούν ως ιατρικές συμβουλές. Η αναγκαιότητα διενέργειας ή μη, μίας διαγνωστικής εξέτασης, καθορίζεται με βάση τη διαγνωστική προσέγγιση που ακολουθεί ο εκάστοτε θεράπων ιατρός, καθώς δεν έχουν εφαρμογή όλες οι εξετάσεις στο σύνολο των παθήσεων ή/και των ασθενών.

Σε καμία περίπτωση οι πληροφορίες αυτές δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση του ασθενούς και σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή/και σημείων σας συμβουλεύουμε να απευθύνεστε σε ιατρό για σωστή ιατρική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

 

Η ιστοσελίδα αυτή κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα wix.com  Οι φωτογραφίες που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα αυτή ελήφθησαν από την πλατφόρμα wix.com πλην μερικών που ανήκουν στην προσωπική συλλογή της ιατρού Σ. Καουρή Ενδοκρινολόγου - Διαβητολόγου.

 

Το λογότυπο και το όνομα Endo Center Kaouri υπόκεινται σε καθεστώς κατακράτησης πνευματικών δικαιωμάτων.

Η βέλτιστη εμφάνιση της ιστοσελίδας πραγματοποιείται μέσω Chrome.

Ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης στις 24/1/21 ώρα  11am