ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΘΕΚΛΑ ΜΙΛΑΜΕ ΑΝΟΙΚΤΑ" ΜΕ ΤΗ ΘΕΚΛΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ - ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΣΤΕΠΟΡΩΣΗ

Η πιο συχνή μορφή οστεοπόρωσης είναι η μετεμμηνοπαυσιακή, δηλαδή αυτή που εμφανίζεται αφού σταματήσει η έμμηνος ρύση στη γυναίκα. 

Στην εμμηνόπαυση, η απώλεια των ενδογενών οιστρογόνων οδηγεί σε αύξηση της καθημερινής απώλειας ασβεστίου από 20 mg έως περίπου

60 mg,

Αυτό έχει ως συνέπεια την προοδευτική καταστροφή των κοκάλων που αρχικά οδηγεί σε οστεοπενία η οποία εαν δεν αντιμετωπισθεί οδηγεί σε οστεοπόρωση. Αν και μικρή αντικειμενικά απώλεια, μακροπρόθεσμα, μετά από μια δεκαετία, περίπου το 13% της αρχικής μάζας του ασβεστίου του σώματος χάνεται.

Αυτό αντιστοιχεί σε μια τυπική απόκλιση της Οστικής Πυκνότητας (BMD=Bone Mineral Density), στις μετρήσεις που γίνονται  και οδηγεί σε διπλάσια έως τριπλάσια αύξηση στο κίνδυνο κατάγματος.

Στα 5 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες που δεν λαμβάνουν οιστρογόνα μπορεί να χάσουν 5% έως και 8% της οστικής τους μάζας.

 

Η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου από τα 1000 mg έως περίπου 1500 mg είναι απαραίτητη για να αντιρροπήσει την αυξημένη απώλεια. Η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να επιβραδύνει αλλά συνήθως δεν εμποδίζει εντελώς την απώλεια οστού.

Η οστεοπόρωση είναι μια προοδευτική νόσος η οποία είναι ΑΝΩΔΥΝΗ. Δηλαδή δεν προκαλεί οστικά άλγη. Εαν υπάρχει πόνος στα οστά -συνηθέστερα στη σπονδυλική στήλη, αυτός μπορεί να έχει επέλθει από ΚΑΤΑΓΜΑ λόγω καθιζήσεως κάποιου οστεοπορωτικού σπονδύλου.

 

Συνιστάται λοιπόν πλήρης έλεγχος του μεταβολισμού ασβεστίου στις γυναίκες που βρίσκονται στην κλιμακτήριο ή/και εμμηνόπαυση έτσι ώστε να προληφθούν ανεπιθύμητα κατάγματα με την έγκαιρη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

 

 

Subscribe for Updates and news of our Medical Center

Endo Center Kaouri © 2020 All rights reserved ®  

 

Για να χρησιμοποιείτε αυτό τον ιστοτόπο σημαίνει ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης (μπορείτε να τους διαβάσετε αναλυτικότερα κάνοντας κλικ στο πράσινο κουμπί "'Όροι χρήσης" στο Δεξιό μέρος της σελίδας)

Οι πληροφορίες που παρέχονται από αυτήν την ιστοσελίδα είναι ενημερωτικού και μόνο χαρακτήρα και είναι γραμμένες σε απλή γλώσσα . Ως ενημερωτικές μόνο,  πρέπει να θεωρηθούν και οι πληροφορίες που παρέχονται από ιστοσελίδες  οι οποίες αναδύονται ως εξωτερικοί σύνδεσμοι από την παρούσα ιστοσελίδα είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο. Τα περισσότερα κείμενα είναι γραμμένα σε μη ιατρική ορολογία και ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις οι οποίες δημοσιεύονται σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά.

Τα κείμενα αυτά προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς συνοπτικής ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων. Αποτελούν γενικότερες πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν έχουν εφαρμογή στο σύνολο των ασθενών ούτε μπορεί  να θεωρηθούν ως ιατρικές συμβουλές. Η αναγκαιότητα διενέργειας ή μη, μίας διαγνωστικής εξέτασης, καθορίζεται με βάση τη διαγνωστική προσέγγιση που ακολουθεί ο εκάστοτε θεράπων ιατρός, καθώς δεν έχουν εφαρμογή όλες οι εξετάσεις στο σύνολο των παθήσεων ή/και των ασθενών.

Σε καμία περίπτωση οι πληροφορίες αυτές δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση του ασθενούς και σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή/και σημείων σας συμβουλεύουμε να απευθύνεστε σε ιατρό για σωστή ιατρική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

 

Η ιστοσελίδα αυτή κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα wix.com  Οι φωτογραφίες που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα αυτή ελήφθησαν από την πλατφόρμα wix.com πλην μερικών που ανήκουν στην προσωπική συλλογή της ιατρού Σ. Καουρή Ενδοκρινολόγου - Διαβητολόγου.

 

Το λογότυπο και το όνομα Endo Center Kaouri υπόκεινται σε καθεστώς κατακράτησης πνευματικών δικαιωμάτων.

Η βέλτιστη εμφάνιση της ιστοσελίδας πραγματοποιείται μέσω Chrome.

Ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης στις 1/8/20 ώρα  1AM