ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΑ

 

 

 

 

 

- Τι είναι η θυρεοειδίτιδα;

Στην ιατρική οι λέξεις που καταλήγουν σε -ιτιδα υποδηλώνουν φλεγμονή στον ιστό, δηλαδή μια αντίδραση του σώματος σε ένα εισβολέα είτε αυτό είναι μικρόβιο είτε είναι αντιγόνο.

Η θυρεοειδίτιδα μπορεί να εμφανισθεί είτε με συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού είτε με συμπτώματα υποθυρεοειδισμού.

 

 

- Πόσες μορφές θυρεοειδίτιδας υπάρχουν;

-Ο γνωστότερος και συχνότερος τύπος θυρεοειδίτιδας είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto ή διαφορετικά η αυτοάνοσης αιτιολογίας θυρεοειδίτιδα η οποία μπορεί να διαγνωσθεί ταυτόχρονα με την διάγνωση υποθυρεοειδισμού. Φυσικά δεν υπάρχει πάντα υποθυρεοειδισμός. Η θυρεοειδίτιδα μπορεί να υπάρχει πολλά έτη χωρίς να εμφανίζεται υποθυρεοειδισμός. Λιγότερο συχνά μπορεί να εμφανισθεί υπερθυρεοειδισμός.

-Η διάγνωσή της γίνεται σχετικά εύκολα με την εύρεση αυξημένου τίτλου αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων και χαρακτηριστικών ευρημάτων στον υπέρηχο θυρεοειδούς. Μπορεί επίσης να υπάρχει διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα (βρογχοκήλη)

Χρειάζεται παρακολούθηση από Ενδοκρινολόγο συνήθως 1-2 φορές ανά έτος εκτός εάν χρειάζεται τροποποίηση της δοσολογίας της χορηγούμενης θυροξίνης σε περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού.

 

Άλλες μορφές θυρεοειδίτιδας είναι:

θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό (postpartum) η οποία εμφανίζεται συνήθως 1-8 μήνες μετά τον τοκετό (η αιχμή εμφάνισης είναι συνήθως στους 6 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού).

Έχει 3 φάσεις:

α) Τη φάση υπερθυρεοειδισμού στην οποία οι θυρεοειδικές ορμόνες εκλύονται στην κυκλοφορία λόγω καταστροφής του θυρεοειδούς αδένα

β) Την υποθυρεοειδική φάση 

γ) Την αποκατάσταση της θυρεοειδικής λιετουργίας ή την εγκατάσταση υποθυρεοειδισμού

 

- Η υποξεία θυρεοειδίτιδα (de Quervain) η οποία εμφανίζεται με ευαισθησία και πόνο στο λαιμό. Περιστασιακά μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού (βλ αντίστοιχη σελίδα). Μπορεί επίσης να συνοδεύεται από γενικά συμπτώματα (κούραση, κακουχία, καταβολή και χαμηλή πυρετική κίνηση).

 

- Η σκληρυντική θυρεοειδίτιδα Riedel

 

- Γιατί είναι σημαντικό να διαγνωσθεί η θυρεοειδίτιδα;

Ο Ενδοκρινολόγος είναι ο γιατρός που καλείται να θέσει τη διάγνωση και να εντοπίσει την αιτία της θυρεοειδίτιδας γιατί μπορεί να αλλάζει ο τρόπος  αντιμετώπισής της μακροπρόθεσμα.

 

- Πότε πρέπει να ελεγχθεί ένα άτομο για το εάν έχει θυρεοειδίτιδα;

Είναι πολύ σημαντικό, ένα άτομο να ελεγχθεί για πιθανή θυρεοειδίτιδα

- πόνο ή αίσθημα πίεσης στο λαιμό

- ενόχληση κάτα την κατάποση φαγητού ή υγρού 

- εμφάνιση πυρετού και καταβολή -πιθανή ίωση- η οποία ακολουθείται από πόνο στο λαιμό μετά από περίπου 2 βδομάδες

- ταχυκαρδίες, αίσθημα παλμών

εξάψεις, δυσανεξία στη ζέστη

- αδυναμία, κόπωση στην ανάβαση σκάλας

- ευερεθιστότητα, ανησυχία, αίσθημα αναίτιου άγχους

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΥ ΔΡ ΣΤΕΛΛΑΣ ΚΑΟΥΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟ ΤΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΔΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΑ HASHIMOTO. Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας μέσω της διατροφής και όχι..μόνο, σε αυτό το νόσημα

Subscribe for Updates and news of our Medical Center

Endo Center Kaouri © 2021 All rights reserved ®  

 

Για να χρησιμοποιείτε αυτό τον ιστοτόπο σημαίνει ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης (μπορείτε να τους διαβάσετε αναλυτικότερα κάνοντας κλικ στο πράσινο κουμπί "'Όροι χρήσης" στο Δεξιό μέρος της σελίδας)

Οι πληροφορίες που παρέχονται από αυτήν την ιστοσελίδα είναι ενημερωτικού και μόνο χαρακτήρα και είναι γραμμένες σε απλή γλώσσα . Ως ενημερωτικές μόνο,  πρέπει να θεωρηθούν και οι πληροφορίες που παρέχονται από ιστοσελίδες  οι οποίες αναδύονται ως εξωτερικοί σύνδεσμοι από την παρούσα ιστοσελίδα είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο. Τα περισσότερα κείμενα είναι γραμμένα σε μη ιατρική ορολογία και ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις οι οποίες δημοσιεύονται σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά.

Τα κείμενα αυτά προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς συνοπτικής ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων. Αποτελούν γενικότερες πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν έχουν εφαρμογή στο σύνολο των ασθενών ούτε μπορεί  να θεωρηθούν ως ιατρικές συμβουλές. Η αναγκαιότητα διενέργειας ή μη, μίας διαγνωστικής εξέτασης, καθορίζεται με βάση τη διαγνωστική προσέγγιση που ακολουθεί ο εκάστοτε θεράπων ιατρός, καθώς δεν έχουν εφαρμογή όλες οι εξετάσεις στο σύνολο των παθήσεων ή/και των ασθενών.

Σε καμία περίπτωση οι πληροφορίες αυτές δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση του ασθενούς και σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή/και σημείων σας συμβουλεύουμε να απευθύνεστε σε ιατρό για σωστή ιατρική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

 

Η ιστοσελίδα αυτή κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα wix.com  Οι φωτογραφίες που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα αυτή ελήφθησαν από την πλατφόρμα wix.com πλην μερικών που ανήκουν στην προσωπική συλλογή της ιατρού Σ. Καουρή Ενδοκρινολόγου - Διαβητολόγου.

 

Το λογότυπο και το όνομα Endo Center Kaouri υπόκεινται σε καθεστώς κατακράτησης πνευματικών δικαιωμάτων.

Η βέλτιστη εμφάνιση της ιστοσελίδας πραγματοποιείται μέσω Chrome.

Ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης στις 24/1/21 ώρα  11am