ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΑ
- Τι είναι η θυρεοειδίτιδα;
Στην ιατρική οι λέξεις που καταλήγουν σε -ιτιδα υποδηλώνουν φλεγμονή στον ιστό, δηλαδή μια αντίδραση του σώματος σε ένα εισβολέα είτε αυτό είναι μικρόβιο είτε είναι αντιγόνο.
Η θυρεοειδίτιδα μπορεί να εμφανισθεί είτε με συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού είτε με συμπτώματα υποθυρεοειδισμού.
- Πόσες μορφές θυρεοειδίτιδας υπάρχουν;
-Ο γνωστότερος και συχνότερος τύπος θυρεοειδίτιδας είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto ή διαφορετικά η αυτοάνοσης αιτιολογίας θυρεοειδίτιδα η οποία μπορεί να διαγνωσθεί ταυτόχρονα με την διάγνωση υποθυρεοειδισμού. Φυσικά δεν υπάρχει πάντα υποθυρεοειδισμός. Η θυρεοειδίτιδα μπορεί να υπάρχει πολλά έτη χωρίς να εμφανίζεται υποθυρεοειδισμός. Λιγότερο συχνά μπορεί να εμφανισθεί υπερθυρεοειδισμός.
-Η διάγνωσή της γίνεται σχετικά εύκολα με την εύρεση αυξημένου τίτλου αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων και χαρακτηριστικών ευρημάτων στον υπέρηχο θυρεοειδούς. Μπορεί επίσης να υπάρχει διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα (βρογχοκήλη)
Χρειάζεται παρακολούθηση από Ενδοκρινολόγο συνήθως 1-2 φορές ανά έτος εκτός εάν χρειάζεται τροποποίηση της δοσολογίας της χορηγούμενης θυροξίνης σε περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού.
Άλλες μορφές θυρεοειδίτιδας είναι:
-Η θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό (postpartum) η οποία εμφανίζεται συνήθως 1-8 μήνες μετά τον τοκετό (η αιχμή εμφάνισης είναι συνήθως στους 6 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού).
Έχει 3 φάσεις:
α) Τη φάση υπερθυρεοειδισμού στην οποία οι θυρεοειδικές ορμόνες εκλύονται στην κυκλοφορία λόγω καταστροφής του θυρεοειδούς αδένα
β) Την υποθυρεοειδική φάση
γ) Την αποκατάσταση της θυρεοειδικής λιετουργίας ή την εγκατάσταση υποθυρεοειδισμού
- Η υποξεία θυρεοειδίτιδα (de Quervain) η οποία εμφανίζεται με ευαισθησία και πόνο στο λαιμό. Περιστασιακά μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού (βλ αντίστοιχη σελίδα). Μπορεί επίσης να συνοδεύεται από γενικά συμπτώματα (κούραση, κακουχία, καταβολή και χαμηλή πυρετική κίνηση).
- Η σκληρυντική θυρεοειδίτιδα Riedel
- Γιατί είναι σημαντικό να διαγνωσθεί η θυρεοειδίτιδα;
Ο Ενδοκρινολόγος είναι ο γιατρός που καλείται να θέσει τη διάγνωση και να εντοπίσει την αιτία της θυρεοειδίτιδας γιατί μπορεί να αλλάζει ο τρόπος αντιμετώπισής της μακροπρόθεσμα.
- Πότε πρέπει να ελεγχθεί ένα άτομο για το εάν έχει θυρεοειδίτιδα;
Είναι πολύ σημαντικό, ένα άτομο να ελεγχθεί για πιθανή θυρεοειδίτιδα
- πόνο ή αίσθημα πίεσης στο λαιμό
- ενόχληση κάτα την κατάποση φαγητού ή υγρού
- εμφάνιση πυρετού και καταβολή -πιθανή ίωση- η οποία ακολουθείται από πόνο στο λαιμό μετά από περίπου 2 βδομάδες
- ταχυκαρδίες, αίσθημα παλμών
- εξάψεις, δυσανεξία στη ζέστη
- αδυναμία, κόπωση στην ανάβαση σκάλας
- ευερεθιστότητα, ανησυχία, αίσθημα αναίτιου άγχους