top of page

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

 

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια χρόνια διαταραχή του μεταβολισμού, 

η οποία οφείλεται είτε σε μη παραγωγή ή ανεπαρκή επίπεδα ινσουλίνης (διαβήτης τύπου 1) 

είτε στην αντίσταση των ιστών στην ινσουλίνη (διαβήτης τύπου 2) αλλά και στην προοδευτική (στο βάθος του χρόνου) αδυναμία του β- κυττάρου του παγκρέατος να παράξει επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης.

 

Στην περίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη 2 συχνότερα,

διαταράσσεται ο μεταβολισμός της γλυκόζης και των υδατανθράκων, αλλά παράλληλα και ο μεταβολισμός των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. Αυτό οδηγεί σε δυσλιπιδαιμία, δηλαδή αύξηση της LDL («κακής») χοληστερόλης και μείωση της HDL («καλής») χοληστερόλης.

Παράλληλα μπορεί να παρατηρηθεί και αύξηση των τριγλυκεριδίων.

 

Ο σακχαρώδης διαβήτης 2 είναι μία ύπουλη και επικίνδυνη ασθένεια γιατί ΔΕΝ δίνει νωρίς συμπτώματα και καταστρέφει αργά και προοδευτικά τα αγγεία του σώματος, τόσο τα μεγάλα αγγεία όσο και τα μικρά αγγεία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο και πιθανά έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, διαταραχές της οράσεως, διαταραχές της νεφρικής λειτουργίας.

 

Εάν ένα άτομο αρχίζει να προσλαμβάνει βάρος είτε αργά είτε με πιο γρήγορο ρυθμό, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς και έχει οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, αρχικά εμφανίζεται στο σώμα του διαταραχή του μεταβολισμού του σακχάρου χωρίς όμως κλινική διάγνωση σακχαρώδους διαβήτη. Οπότε πρέπει το άτομο αυτό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να υποβάλλεται σε ετήσιο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου με σκοπό να εντοπίσει τη διαταραχή στο μεταβολισμό του σακχάρου και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για μην οδηγηθεί στο διαβήτη.

 

Επιπρόσθετα εάν ένα άτομο έχει διαγνωσθεί με σακχαρώδη διαβήτη είτε τύπου 1 είτε τύπου 2 και δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου, οι βλάβες στα αγγεία είναι πάλι αναπόφευγκτες.

 

Σ Καουρή Ενδοκρινολόγος

bottom of page