ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

 

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια χρόνια διαταραχή του μεταβολισμού, 

η οποία οφείλεται είτε σε μη παραγωγή ή ανεπαρκή επίπεδα ινσουλίνης (διαβήτης τύπου 1) 

είτε στην αντίσταση των ιστών στην ινσουλίνη (διαβήτης τύπου 2) αλλά και στην προοδευτική (στο βάθος του χρόνου) αδυναμία του β- κυττάρου του παγκρέατος να παράξει επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης.

 

Στην περίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη 2 συχνότερα,

διαταράσσεται ο μεταβολισμός της γλυκόζης και των υδατανθράκων, αλλά παράλληλα και ο μεταβολισμός των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. Αυτό οδηγεί σε δυσλιπιδαιμία, δηλαδή αύξηση της LDL («κακής») χοληστερόλης και μείωση της HDL («καλής») χοληστερόλης.

Παράλληλα μπορεί να παρατηρηθεί και αύξηση των τριγλυκεριδίων.

 

Ο σακχαρώδης διαβήτης 2 είναι μία ύπουλη και επικίνδυνη ασθένεια γιατί ΔΕΝ δίνει νωρίς συμπτώματα και καταστρέφει αργά και προοδευτικά τα αγγεία του σώματος, τόσο τα μεγάλα αγγεία όσο και τα μικρά αγγεία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο και πιθανά έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, διαταραχές της οράσεως, διαταραχές της νεφρικής λειτουργίας.

 

Εάν ένα άτομο αρχίζει να προσλαμβάνει βάρος είτε αργά είτε με πιο γρήγορο ρυθμό, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς και έχει οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, αρχικά εμφανίζεται στο σώμα του διαταραχή του μεταβολισμού του σακχάρου χωρίς όμως κλινική διάγνωση σακχαρώδους διαβήτη. Οπότε πρέπει το άτομο αυτό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να υποβάλλεται σε ετήσιο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου με σκοπό να εντοπίσει τη διαταραχή στο μεταβολισμό του σακχάρου και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για μην οδηγηθεί στο διαβήτη.

 

Επιπρόσθετα εάν ένα άτομο έχει διαγνωσθεί με σακχαρώδη διαβήτη είτε τύπου 1 είτε τύπου 2 και δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου, οι βλάβες στα αγγεία είναι πάλι αναπόφευγκτες.

 

Σ Καουρή Ενδοκρινολόγος

Πράσινη Σαλάτα
Αναερόβια άσκηση
Γεύμα με τυρί
Άσκηση
Φρέσκα λαχανικά

Subscribe for Updates and news of our Medical Center

Endo Center Kaouri © 2021 All rights reserved ®  

 

Για να χρησιμοποιείτε αυτό τον ιστοτόπο σημαίνει ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης (μπορείτε να τους διαβάσετε αναλυτικότερα κάνοντας κλικ στο πράσινο κουμπί "'Όροι χρήσης" στο Δεξιό μέρος της σελίδας)

Οι πληροφορίες που παρέχονται από αυτήν την ιστοσελίδα είναι ενημερωτικού και μόνο χαρακτήρα και είναι γραμμένες σε απλή γλώσσα . Ως ενημερωτικές μόνο,  πρέπει να θεωρηθούν και οι πληροφορίες που παρέχονται από ιστοσελίδες  οι οποίες αναδύονται ως εξωτερικοί σύνδεσμοι από την παρούσα ιστοσελίδα είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο. Τα περισσότερα κείμενα είναι γραμμένα σε μη ιατρική ορολογία και ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις οι οποίες δημοσιεύονται σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά.

Τα κείμενα αυτά προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς συνοπτικής ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων. Αποτελούν γενικότερες πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν έχουν εφαρμογή στο σύνολο των ασθενών ούτε μπορεί  να θεωρηθούν ως ιατρικές συμβουλές. Η αναγκαιότητα διενέργειας ή μη, μίας διαγνωστικής εξέτασης, καθορίζεται με βάση τη διαγνωστική προσέγγιση που ακολουθεί ο εκάστοτε θεράπων ιατρός, καθώς δεν έχουν εφαρμογή όλες οι εξετάσεις στο σύνολο των παθήσεων ή/και των ασθενών.

Σε καμία περίπτωση οι πληροφορίες αυτές δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση του ασθενούς και σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή/και σημείων σας συμβουλεύουμε να απευθύνεστε σε ιατρό για σωστή ιατρική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

 

Η ιστοσελίδα αυτή κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα wix.com  Οι φωτογραφίες που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα αυτή ελήφθησαν από την πλατφόρμα wix.com πλην μερικών που ανήκουν στην προσωπική συλλογή της ιατρού Σ. Καουρή Ενδοκρινολόγου - Διαβητολόγου.

 

Το λογότυπο και το όνομα Endo Center Kaouri υπόκεινται σε καθεστώς κατακράτησης πνευματικών δικαιωμάτων.

Η βέλτιστη εμφάνιση της ιστοσελίδας πραγματοποιείται μέσω Chrome.

Ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης στις 24/1/21 ώρα  11am