top of page

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΣΤΟ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ 1 (νεανικό)

 

 

 

 

 

- Είναι η ινσουλίνη απαραίτητη στη θεραπεία των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1;

Για να κατανοήσουμε γιατί η ινσουλίνη είναι απαραίτητη στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους

διαβήτη 1 πρέπει να γνωρίζουμε τι είναι η ινσουλίνη και πώς δρα στο σώμα μας.

Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη η οποία παράγεται από το πάγκρεας και ειδικότερα από μία ειδική ομάδα κυττάρων του παγκρέατος που ονομάζονται β-κύτταρα.

 

Όταν είμαστε νηστικοί υπάρχει μια μικρή - ΒΑΣΙΚΗ- έκκριση ινσουλίνης.

Κάθε φορά που τρώμε υδατάνθρακες (άρα εισέρχεται τροφή με σάκχαρο στο γαστρεντερικό σωλήνα) παράγεται ένα ειδικό σήμα που δίνει εντολή στο πάγκρεας για να εκκρίνει ινσουλίνη η οποία μπαίνει κατευθείαν στο αίμα. (Σημειώνουμε εδώ ότι τροφές με υδατάνθρακες είναι το ρύζι, οι πατάτες, τα μακαρόνια, το ψωμί, το παγωτό, η σοκολάτα, τα δημητριακά, το καλαμπόκι και πολλές άλλες. Το κρέας για παράδειγμα ΔΕΝ περιέχει υδατάνθρακες)

Μετά λοιπόν, τη λήψη υδατάνθρακα, μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα και ειδικότερα του λεπτού εντέρου, απορροφάται το σάκχαρο και εισέρχεται στο αίμα- αγγεία μας άρα ανεβαίνουν τα επιπέδα της.

Ο σκοπός παραγωγής της ινσουλίνης είναι να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. 

 

-Γιατί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πρέπει να είναι χαμηλά;

Γιατί τα υψηλά επίπεδα σακχάρου καταστρέφουν σιγά σιγά και ύπουλα την εσωτερική επιφάνεια των αγγείων μας και τα χαλάνε. Με αυτό τον τρόπο γίνονται πιο στενά ή αλλοιωμένα ή και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αποφραχθούν.

Επηρεάζονται από το υψηλό σάκχαρο και τα μικρά και τα μεγάλα αγγεία του σώματός μας.

Ιδιαίτερα ευπαθή μικρά αγγεία βρίσκονται στο μάτι μας και συγκεκριμένα στο βυθό αλλά και στο νεφρό μας.

Ιδιαίτερα ευπαθή μεγαλύτερα αγγεία είναι τα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς και των κάτω άκρων. Όταν αποφραχθεί ένα μεγάλο αγγείο δεν μπορεί να μεταφέρει το αίμα άρα και το οξυγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά στο σημείο προορισμού του (πχ έμφραγμα μυοκαρδίου).

 

- Τι συμβαίνει λοιπόν σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και εμφανίζεται αυξημένο σάκχαρο;

Σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 το πάγκρεας ΣΤΑΜΑΤΑ να παραγει ινσουλίνη οπότε τα επίπεδα του σακχάρου ανεβαίνουν μετά το φαγητό και δεν μπορούν να πέσουν. Εάν αυτό παρατείνεται για πολλές μέρες -δηλαδή η υπεργλυκαιμία με την έλλειψη ινσουλίνης- υπάρχει ο κίνδυνος διαβητικής κετοξέωσης.

 

- Τι είναι η διαβητική κετοξέωση;

Είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση η οποία χρήζει άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης και νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Μπορεί να εμφανισθεί με έμετους, αδυναμία, καταβολή μετά από μια περίοδο κάποιων ημερών με απώλεια βάρους παρά την αυξημένη λήψη τροφής.

 

- Ποιο είναι το ιδανικό σχήμα χορήγησης της ινσουλίνης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη 1;

Είναι το εντατικοποιημένο σχήμα χορήγησης ινσουλίνης όπως έχει αποδειχθεί με πολλές μελέτες με βασικότερη τη μελέτη DCCT και τη συνέχειά της, τη μελέτη EDIC.

 

- Πώς χορηγείται η ινσουλίνη στο σώμα του ασθενή που έχει σακχαρώδη διαβήτη;

Η ινσουλίνη χορηγείται -στην παρούσα φάση- μόνο σε υποδόρια ή ενδομυική χορήγηση, ΔΗΛΑΔΗ όχι από το στόμα.

Ο λόγος χορήγησης της ινσουλίνης παρεντερικά είναι γιατί είναι πεπτίδιο το οποίο οποίο καταστρέφεται από τα πεπτικά ένζυμα  και δεν μπορεί να δράσει.

 

- Τι σημαίνει εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας;

Αποτελείται:

α) από τη χορήγηση μιας ινσουλίνης μακράς (τουλάχιστον 24 ωρών) δράσεως η οποία "καλύπτει" την 24 ωρη ΒΑΣΙΚΗ έκκριση ινσουλίνης που αναφέρθηκε πιο πάνω.

β) από τη χορήγηση ινσουλίνης υπερταχείας δράσεως μαζί με τα φαγητό κάθε φορά που καταναλώνει ο ασθενής φαγητό, αλλά με μία χρονική απόσταση ασφαλείας μεταξύ των ενέσεων για να αποφευχθεί η υπογλυκαιμία.

Συνιστάται ένας διαβητικός ασθενής να έχει σχετικά σταθερά ωράρια γευματιδίων - γευμάτων ανά μέρα.

 

 

 

 

 

 

 

Στέλλα Καουρή

Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe for Updates and news of our Medical Center

Συγχαρητήρια έχετε εγγραφεί.Θα λαμβάνετε 1-2 ενημερώσεις ανά μήνα.Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε περαιτέρω ενημέρωση, μπορείτε να διαγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή!

Endo Center Kaouri © 2025 All rights reserved ®  

 

Για να χρησιμοποιείτε αυτό τον ιστοτόπο σημαίνει ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης (μπορείτε να τους διαβάσετε αναλυτικότερα κάνοντας κλικ στο πράσινο κουμπί "'Όροι χρήσης" στο Δεξιό μέρος της σελίδας)

Οι πληροφορίες που παρέχονται από αυτήν την ιστοσελίδα είναι ενημερωτικού και μόνο χαρακτήρα και είναι γραμμένες σε απλή γλώσσα . Ως ενημερωτικές μόνο,  πρέπει να θεωρηθούν και οι πληροφορίες που παρέχονται από ιστοσελίδες  οι οποίες αναδύονται ως εξωτερικοί σύνδεσμοι από την παρούσα ιστοσελίδα είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο. Τα περισσότερα κείμενα είναι γραμμένα σε μη ιατρική ορολογία και ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις οι οποίες δημοσιεύονται σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά.

Τα κείμενα αυτά προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς συνοπτικής ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων. Αποτελούν γενικότερες πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν έχουν εφαρμογή στο σύνολο των ασθενών ούτε μπορεί  να θεωρηθούν ως ιατρικές συμβουλές. Η αναγκαιότητα διενέργειας ή μη, μίας διαγνωστικής εξέτασης, καθορίζεται με βάση τη διαγνωστική προσέγγιση που ακολουθεί ο εκάστοτε θεράπων ιατρός, καθώς δεν έχουν εφαρμογή όλες οι εξετάσεις στο σύνολο των παθήσεων ή/και των ασθενών.

Σε καμία περίπτωση οι πληροφορίες αυτές δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση του ασθενούς και σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή/και σημείων σας συμβουλεύουμε να απευθύνεστε σε ιατρό για σωστή ιατρική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

 

Η ιστοσελίδα αυτή κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα wix.com  Οι φωτογραφίες που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα αυτή ελήφθησαν από την πλατφόρμα wix.com πλην μερικών που ανήκουν στην προσωπική συλλογή της ιατρού Σ. Καουρή Ενδοκρινολόγου - Διαβητολόγου.

 

Το λογότυπο και το όνομα Endo Center Kaouri υπόκεινται σε καθεστώς κατακράτησης πνευματικών δικαιωμάτων.

Η βέλτιστη εμφάνιση της ιστοσελίδας πραγματοποιείται μέσω Chrome.

Ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης 2/1/25

bottom of page