ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

 

 

 

 

 

- Ποια είναι τα αίτια του υποθυρεοειδισμού;

Εάν εξαιρέσουμε τον υποθυρεοειδισμό που επέρχεται μετά από θυρεοειδεκτομή  ή μετά από χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου (131I), οι πιο κοινές αιτίες του υποθυρεοειδισμού στον ενήλικα είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto καθώς και η φάση υποθυρεοειδισμού της υποξείας θυρεοειδίτιδας, συμπεριλαμβανομένης της μετά τον τοκετό θυρεοειδίτιδας.

Άλλες λιγότερο συχνές αιτίες υποθυρεοειδισμού είναι

- μετά από ακτινοβολία της περιοχής του λαιμού και του θυρεοειδούς αδένα

- μετά από λήψη φαρμάκων

- η ανεπάρκεια ιωδίου από τη διατροφή (ιωδοπενία)

- η αγενεσία του θυρεοειδούς (από τη γέννηση)

- σπάνιες ανωμαλίες στη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών (από τη βρεφική-παιδική ηλικία)

- ο δευτεροπαθής υποθυρεοειδισμός που προέρχεται από ανεπάρκεια των θυρεοειδοτρόφων κυττάρων της υποφύσεως.

- δυσλειτουργία του υποθαλάμου (πάρα πολύ σπάνιο)

 

- Γιατί πρέπει να διαγνωσθεί η αιτία του υποθυρεοειδισμου;

Ο Ενδοκρινολόγος είναι ο γιατρός που καλείται να θέσει τη διάγνωση και να εντοπίσει την αιτία του υποθυρεοειδισμού γιατί μπορεί να αλλάζει ο τρόπος της αντιμετώπισής μακροπρόθεσμα.

 

- Πότε πρέπει να ελεγχθεί ένα άτομο για το εάν έχει υποθυρεοειδισμό

Είναι πολύ σημαντικό, ένα άτομο να ελέγχξει το θυρεοειδή του εάν παρατηρήσει αλλαγές στο σώμα του πχ

- αύξηση βάρους 

- διαταραχές της περιόδου στις γυναίκες

- αδυναμία, εύκολη κόπωση

- νωθρότητα, κακή διάθεση

- τριχόπτωση

- ξηρό δέρμα

Σημειώνεται δε, ότι σε ηλικιωμένα άτομα επειδή τα συμπτώματα είναι μη ειδικά και ασαφή μπορεί ο υποθυρεοειδισμός να παραμένει αδιάγνωστος για μεγάλα χρονικά διαστήματα με κίνδυνο εμφάνισης μυξοιδηματικού κώματος.

 

 

 

 

 

Subscribe for Updates and news of our Medical Center

Endo Center Kaouri © 2021 All rights reserved ®  

 

Για να χρησιμοποιείτε αυτό τον ιστοτόπο σημαίνει ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης (μπορείτε να τους διαβάσετε αναλυτικότερα κάνοντας κλικ στο πράσινο κουμπί "'Όροι χρήσης" στο Δεξιό μέρος της σελίδας)

Οι πληροφορίες που παρέχονται από αυτήν την ιστοσελίδα είναι ενημερωτικού και μόνο χαρακτήρα και είναι γραμμένες σε απλή γλώσσα . Ως ενημερωτικές μόνο,  πρέπει να θεωρηθούν και οι πληροφορίες που παρέχονται από ιστοσελίδες  οι οποίες αναδύονται ως εξωτερικοί σύνδεσμοι από την παρούσα ιστοσελίδα είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο. Τα περισσότερα κείμενα είναι γραμμένα σε μη ιατρική ορολογία και ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις οι οποίες δημοσιεύονται σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά.

Τα κείμενα αυτά προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς συνοπτικής ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων. Αποτελούν γενικότερες πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν έχουν εφαρμογή στο σύνολο των ασθενών ούτε μπορεί  να θεωρηθούν ως ιατρικές συμβουλές. Η αναγκαιότητα διενέργειας ή μη, μίας διαγνωστικής εξέτασης, καθορίζεται με βάση τη διαγνωστική προσέγγιση που ακολουθεί ο εκάστοτε θεράπων ιατρός, καθώς δεν έχουν εφαρμογή όλες οι εξετάσεις στο σύνολο των παθήσεων ή/και των ασθενών.

Σε καμία περίπτωση οι πληροφορίες αυτές δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση του ασθενούς και σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή/και σημείων σας συμβουλεύουμε να απευθύνεστε σε ιατρό για σωστή ιατρική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

 

Η ιστοσελίδα αυτή κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα wix.com  Οι φωτογραφίες που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα αυτή ελήφθησαν από την πλατφόρμα wix.com πλην μερικών που ανήκουν στην προσωπική συλλογή της ιατρού Σ. Καουρή Ενδοκρινολόγου - Διαβητολόγου.

 

Το λογότυπο και το όνομα Endo Center Kaouri υπόκεινται σε καθεστώς κατακράτησης πνευματικών δικαιωμάτων.

Η βέλτιστη εμφάνιση της ιστοσελίδας πραγματοποιείται μέσω Chrome.

Ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης στις 24/1/21 ώρα  11am