ΠΟΙΟΣ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ;


Το ασβέστιο στο αίμα μας ρυθμίζεται κυρίως από την ορμόνη παραθορμόνη.

Η παραθορμόνη παράγεται από τους παραθυρεοειδείς αδένες οι οποίοι εντοπίζονται στο λαιμό, παρά το θυρεοειδή αδένα.

Οι αδένες αυτοί είναι συνήθως τέσσερις και αρκετά μικροί σε μέγεθος (2-3 χιλιοστά), ωστόσο παρουσιάζουν και αρκετές ανατομικές παραλλαγές τόσο στον αριθμό, όσο και στην εντόπισή τους. Επίσης, διαφέρουν από τον θυρεοειδή στο χρώμα (υποκίτρινο) και την υφή.

Οι παραθυρεοειδείς αδένες εκκρίνουν την παραθορμόνη (PTH) η οποία συμμετέχει στον μεταβολισμό του ασβεστίου μαζί με την καλτσιτονίνη και τη βιταμίνη D.

Ωστόσο κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει υπερέκκριση της παραθορμόνης η οποία μπορεί να επιφέρει ποικίλα προβλήματα υγείας όπως είναι η οστεόπορωση, η νεφρολιθίαση (μαζί ή όχι με κωλικό νεφρού), κάποιες φορές συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (πχ δυσκοιλιότητα ή μετεωρισμό). Η υπερέκκριση (αυξημένη τιμή παραθορμόνης) πολύ συχνά συνδέεται με ανεπάρκεια της βιταμίνης D, η οποία συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο. Αν η αιτία αύξησης της παραθορμόνης είναι η ανεπάρκεια βιταμίνης D, τότε εφόσον δώσουμε συμπλήρωμα βιταμίνης D, οι τιμές της παραθορμόνης ομαλοποιούνται. Σε περίπτωση που οι τιμές εμμένουν συνδέονται συνηθέστερα με αδένωμα, υπερπλασία ή και καρκίνωμα (πάρα πολύ σπάνια) των παραθυρεοειδών αδένων.

Ο Ειδικός Ενδοκρινολόγος είναι ο ιατρός ο οποίος, θα σας βοηθήσει να διαγνώσετε και να αντιμετωπίσετε τα διάφορα προβλήματα μεταβολισμού του ασβεστίου.


Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις
Πρόσφατες αναρτήσεις
Αρχείο
Αναζήτηση με λέξεις κλειδιά
No tags yet.
Ακολουθήστε μας
  • Facebook Classic
  • LinkedIn App Icon
  • Google Classic

Subscribe for Updates and news of our Medical Center

Endo Center Kaouri © 2021 All rights reserved ®  

 

Για να χρησιμοποιείτε αυτό τον ιστοτόπο σημαίνει ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης (μπορείτε να τους διαβάσετε αναλυτικότερα κάνοντας κλικ στο πράσινο κουμπί "'Όροι χρήσης" στο Δεξιό μέρος της σελίδας)

Οι πληροφορίες που παρέχονται από αυτήν την ιστοσελίδα είναι ενημερωτικού και μόνο χαρακτήρα και είναι γραμμένες σε απλή γλώσσα . Ως ενημερωτικές μόνο,  πρέπει να θεωρηθούν και οι πληροφορίες που παρέχονται από ιστοσελίδες  οι οποίες αναδύονται ως εξωτερικοί σύνδεσμοι από την παρούσα ιστοσελίδα είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο. Τα περισσότερα κείμενα είναι γραμμένα σε μη ιατρική ορολογία και ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις οι οποίες δημοσιεύονται σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά.

Τα κείμενα αυτά προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς συνοπτικής ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων. Αποτελούν γενικότερες πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν έχουν εφαρμογή στο σύνολο των ασθενών ούτε μπορεί  να θεωρηθούν ως ιατρικές συμβουλές. Η αναγκαιότητα διενέργειας ή μη, μίας διαγνωστικής εξέτασης, καθορίζεται με βάση τη διαγνωστική προσέγγιση που ακολουθεί ο εκάστοτε θεράπων ιατρός, καθώς δεν έχουν εφαρμογή όλες οι εξετάσεις στο σύνολο των παθήσεων ή/και των ασθενών.

Σε καμία περίπτωση οι πληροφορίες αυτές δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση του ασθενούς και σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή/και σημείων σας συμβουλεύουμε να απευθύνεστε σε ιατρό για σωστή ιατρική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

 

Η ιστοσελίδα αυτή κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα wix.com  Οι φωτογραφίες που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα αυτή ελήφθησαν από την πλατφόρμα wix.com πλην μερικών που ανήκουν στην προσωπική συλλογή της ιατρού Σ. Καουρή Ενδοκρινολόγου - Διαβητολόγου.

 

Το λογότυπο και το όνομα Endo Center Kaouri υπόκεινται σε καθεστώς κατακράτησης πνευματικών δικαιωμάτων.

Η βέλτιστη εμφάνιση της ιστοσελίδας πραγματοποιείται μέσω Chrome.

Ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης στις 24/1/21 ώρα  11am