ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ


ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΗΣ και ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ.

Ο σακχαρώδης διαβήτης 2 είναι μία πολύ συχνή νόσος που συχνά υπάρχει χωρίς να είναι διαγνωσμένη γιατί δεν εμφανίζει συμπτώματα από την αρχή.

Η πραγματική αλήθεια είναι ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης 2 είναι ύπουλη ασθένεια γιατί καταστρέφει σιγά σιγά, αργά, αλλά προοδευτικά και συνεχώς το σώμα και ειδικότερα τα αγγεία. Τα μικρά αγγεία και τα μεγάλα αγγεία.Να θυμάστε πάντα ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης εάν είναι ήπιος και έχει προκληθεί από παχυσαρκία και έχει διαγνωσθεί έγκαιρα είναι αναστρέψιμος. Αλλά ακόμα και αν δεν ειναι αναστρέψιμος (που είναι το συνηθέστερο) μπορεί ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΤΕΙ! Για να επιτευχθεί η ρύθμιση πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία και καλή σχέση μεταξύ γιατρού και ασθενούς και πάντα με ιδιαίτερη έμφαση στη διατροφή, στην άσκηση και στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Πολλά έτη πριν από την οριστική εγκατάσταση της νόσου (ακόμα και 10 έτη) βλέπουμε ότι υπάρχει μια “διαταραχή των επιπέδων γλυκόζης”. Δηλαδή το σάκχαρο νηστείας ξεπερνά τα 100 mg/dl. Να σημειώσουμε εδώ ότι η ανώτερη τιμή φυσιολογικού σακχάρου είναι το 99mg/dl. Στη συνέχει ακολουθεί η ΓΚΡΙΖΑ - ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΖΩΝΗ στην οποία το σάκχαρο νηστείας είναι από 100 εως και 125mg/dl. Η τιμή σακχάρου πάνω από 126mg/dl -αφού διαπιστωθεί τουλάχιστον 2 φορές- θέτει τη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη όταν συνυπάρχουν συμπτώματα διαβήτη όπως είναι η πολυουρία, η πολυδιψία και αίσθημα ακόρεστης πείνας. (ΣΧΟΛΙΟ: Υπάρχουν σαφώς και άλλα κριτήρια που μας βοηθούν να διαγνώσουμε τη νόσο αλλά δεν θα επεκταθούμε στο παρόν άρθρο).

Τώρα στην περίοδο των γιορτών υπάρχουν γύρω μας πολλοί “γλυκείς πειρασμοί”.

Tα γλυκά είναι πλούσιες πηγές υδατανθράκων και ειδικά των απλών σακχάρων, δηλαδή της ζάχαρης. Η κατανάλωση απλής ζάχαρης , ανεβάζει πολύ γρήγορα και αλλά και σε πιο ψηλές τιμές το σάκχαρο του αίματος. Φυσικά, τα Xριστούγεννα “είναι μία φορά ανά έτος” και η κατανάλωση γλυκών θεωρείται παραδόση (παραδοσιακοί κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα, φοινικωτά, christmas cake και πολλά άλλα). Η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί πολύ συχνά άτομα τα οποία υπό τις καθημερινές συνθήκες παρουσιάζουν οριακά σάκχαρα χωρίς ενδεχομένως να το γνωρίζουν, κατά τη διάρκεια των γιορτών εμφανίζουν τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν πιο πάνω (πολλά ούρα ειδικά τις βραδινές ώρες και αυξημένο αίσθημα δίψας) τα οποία ενδεχομένως υποδηλώνουν και σαφώς περαιτέρω μεγαλύτερη αύξηση των τιμών του σακχάρου. Τα συμπτώματα μπορεί ακόμα και να εμφανισθούν σε άτομα που ΗΔΗ λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή για το σακχαρώδη διαβήτη, τα οποία απορυθμίζονται κατά την περίοδο των γιορτών.

Επιπρόσθετα στα δείπνα και στα ρεβεγιόν υπάρχουν φαγητά τα οποία τηγανίζονται, κρέας στο οποίο δεν έχει αφαιρεθεί το λίπος άρα εκτός από τους υδατάνθρακες (ζάχαρη) υπάρχουν και κακής ποιότητας λιπαρά τα οποία είναι αθηρωγόνα και προκαλούν αύξηση της “κακής” χοληστερόλης στο αίμα μας, η οποία σιγά, αργά αλλά σταθερά επικάθεται στο τοίχωμα των αγγείων και προκαλεί προοδευτική στένωση. Η υπερλιπιδαιμία είναι μία κατάσταση που πολύ συχνά συνυπάρχει με το σακχαρώδη διαβήτη.

Οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί την περίδο των γιορτών στο τι τρώμε όπως και στις ποσότητες που καταναλώνουμε.

Να θυμάστε πάντα να καταναλώνετε 2 πράσινες σαλάτες ανά μέρα, να τρώτε αργά και να αποφεύγετε τις υπερβολές στις ποσότητες. Όσο για τα γλυκά προτιμήστε ένα μικρό μελομακάρονο (μπουκιά) ΜΟΝΟ 1-2 τεμάχια, σε συχνότητα όχι μεγαλύτερη από 2 φορές ανά βδομάδα.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!

ΥΓ Και μην ξεχνάτε ότι πρέπει να εξετάζεστε από το γιατρό σας 2-4 φορές ανά έτος αν έχετε γνωστό σακχαρώδη διαβήτη.

Αν εμφανίσετε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρονται πιο πάνω συστήνεται να εξετάσετε το σάκχαρο σας! Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.


Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις
Πρόσφατες αναρτήσεις
Αρχείο
Αναζήτηση με λέξεις κλειδιά
No tags yet.
Ακολουθήστε μας
  • Facebook Classic
  • LinkedIn App Icon
  • Google Classic

Subscribe for Updates and news of our Medical Center

Endo Center Kaouri © 2021 All rights reserved ®  

 

Για να χρησιμοποιείτε αυτό τον ιστοτόπο σημαίνει ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης (μπορείτε να τους διαβάσετε αναλυτικότερα κάνοντας κλικ στο πράσινο κουμπί "'Όροι χρήσης" στο Δεξιό μέρος της σελίδας)

Οι πληροφορίες που παρέχονται από αυτήν την ιστοσελίδα είναι ενημερωτικού και μόνο χαρακτήρα και είναι γραμμένες σε απλή γλώσσα . Ως ενημερωτικές μόνο,  πρέπει να θεωρηθούν και οι πληροφορίες που παρέχονται από ιστοσελίδες  οι οποίες αναδύονται ως εξωτερικοί σύνδεσμοι από την παρούσα ιστοσελίδα είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο. Τα περισσότερα κείμενα είναι γραμμένα σε μη ιατρική ορολογία και ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις οι οποίες δημοσιεύονται σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά.

Τα κείμενα αυτά προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς συνοπτικής ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων. Αποτελούν γενικότερες πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν έχουν εφαρμογή στο σύνολο των ασθενών ούτε μπορεί  να θεωρηθούν ως ιατρικές συμβουλές. Η αναγκαιότητα διενέργειας ή μη, μίας διαγνωστικής εξέτασης, καθορίζεται με βάση τη διαγνωστική προσέγγιση που ακολουθεί ο εκάστοτε θεράπων ιατρός, καθώς δεν έχουν εφαρμογή όλες οι εξετάσεις στο σύνολο των παθήσεων ή/και των ασθενών.

Σε καμία περίπτωση οι πληροφορίες αυτές δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση του ασθενούς και σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή/και σημείων σας συμβουλεύουμε να απευθύνεστε σε ιατρό για σωστή ιατρική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

 

Η ιστοσελίδα αυτή κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα wix.com  Οι φωτογραφίες που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα αυτή ελήφθησαν από την πλατφόρμα wix.com πλην μερικών που ανήκουν στην προσωπική συλλογή της ιατρού Σ. Καουρή Ενδοκρινολόγου - Διαβητολόγου.

 

Το λογότυπο και το όνομα Endo Center Kaouri υπόκεινται σε καθεστώς κατακράτησης πνευματικών δικαιωμάτων.

Η βέλτιστη εμφάνιση της ιστοσελίδας πραγματοποιείται μέσω Chrome.

Ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης στις 24/1/21 ώρα  11am