Οι παθήσεις θυρεοειδούς στην εγκυμοσύνη


Οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι η δεύτερη συχνότερη ομάδα ενδοκρινολογικών διαταραχών που παρατηρούνται κατά την εγκυμοσύνη. Αληθής υποθυρεοειδισμός εκτιμάται ότι θα συμβεί στο 0,3-0,5% των κυήσεων. Υποκλινικός υποθυρεοειδισμό φαίνεται να συμβαίνει σε 2-3%, και ο υπερθυρεοειδισμός είναι παρόντας στο 0,1-0,4%.

Η Αυτοάνοση δυσλειτουργία του θυρεοειδούς παραμένει η πιο κοινή αιτία του υπερθυρεοειδισμού και υποθυρεοειδισμού και στις έγκυους. Η νόσος του Graves αφορά σε περισσότερο από 85% όλων των περιπτώσεων του υπερθυρεοειδισμού, ενώ η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι η πιο κοινή αιτία του υποθυρεοειδισμού.

Θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό (PPT) φέρεται να επηρεάζει το 4-10% των γυναικών. Η ΡΡΤ είναι μια αυτοάνοση νόσος του θυρεοειδούς που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου μετά τον τοκετό. Οι γυναίκες με PPT παρουσιάζουν παροδική θυρεοτοξίκωση με υποθυρεοειδισμό, ή παροδική θυρεοτοξίκωση που ακολουθούνται από υποθυρεοειδισμό. Η διάγνωση της μπορεί να διαφύγει, άρα είναι σημαντικό η γυναίκα να ελέγχεται τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτύξει μόνιμο υποθυρεοειδισμό.

Οι γυναίκες με προηγούμενο ιστορικό θεραπείας νόσου του Graves ή θυρεοτοξική φάση στην αρχή της κύησης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης (Graves) υπερθυρεοειδισμού μετά τον τοκετό.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα συμπτώματα των αυτοάνοσων νοσημάτων του θυρεοειδούς τείνουν να βελτιώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εντούτοις μια έξαρση μετά τον τοκετό δεν είναι ασυνήθιστη και ίσως παρουσιάζεται εξαιτίας μιας αλλαγής που συμβαίνει στο μητρικό ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η βελτίωση σε αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδούς πιστεύεται ότι οφείλεται στην αλλαγμένη ανοσολογική κατάσταση κατά την εγκυμοσύνη.


Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις
Πρόσφατες αναρτήσεις
Αρχείο
Αναζήτηση με λέξεις κλειδιά
No tags yet.
Ακολουθήστε μας
  • Facebook Classic
  • LinkedIn App Icon
  • Google Classic

Subscribe for Updates and news of our Medical Center

Endo Center Kaouri © 2021 All rights reserved ®  

 

Για να χρησιμοποιείτε αυτό τον ιστοτόπο σημαίνει ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης (μπορείτε να τους διαβάσετε αναλυτικότερα κάνοντας κλικ στο πράσινο κουμπί "'Όροι χρήσης" στο Δεξιό μέρος της σελίδας)

Οι πληροφορίες που παρέχονται από αυτήν την ιστοσελίδα είναι ενημερωτικού και μόνο χαρακτήρα και είναι γραμμένες σε απλή γλώσσα . Ως ενημερωτικές μόνο,  πρέπει να θεωρηθούν και οι πληροφορίες που παρέχονται από ιστοσελίδες  οι οποίες αναδύονται ως εξωτερικοί σύνδεσμοι από την παρούσα ιστοσελίδα είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο. Τα περισσότερα κείμενα είναι γραμμένα σε μη ιατρική ορολογία και ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις οι οποίες δημοσιεύονται σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά.

Τα κείμενα αυτά προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς συνοπτικής ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων. Αποτελούν γενικότερες πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν έχουν εφαρμογή στο σύνολο των ασθενών ούτε μπορεί  να θεωρηθούν ως ιατρικές συμβουλές. Η αναγκαιότητα διενέργειας ή μη, μίας διαγνωστικής εξέτασης, καθορίζεται με βάση τη διαγνωστική προσέγγιση που ακολουθεί ο εκάστοτε θεράπων ιατρός, καθώς δεν έχουν εφαρμογή όλες οι εξετάσεις στο σύνολο των παθήσεων ή/και των ασθενών.

Σε καμία περίπτωση οι πληροφορίες αυτές δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση του ασθενούς και σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή/και σημείων σας συμβουλεύουμε να απευθύνεστε σε ιατρό για σωστή ιατρική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

 

Η ιστοσελίδα αυτή κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα wix.com  Οι φωτογραφίες που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα αυτή ελήφθησαν από την πλατφόρμα wix.com πλην μερικών που ανήκουν στην προσωπική συλλογή της ιατρού Σ. Καουρή Ενδοκρινολόγου - Διαβητολόγου.

 

Το λογότυπο και το όνομα Endo Center Kaouri υπόκεινται σε καθεστώς κατακράτησης πνευματικών δικαιωμάτων.

Η βέλτιστη εμφάνιση της ιστοσελίδας πραγματοποιείται μέσω Chrome.

Ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης στις 24/1/21 ώρα  11am