Η βιταμίνη D και η αντιοστεοπορωτική της δράση


Η βιταμίνη D λέγεται και βιταμίνη του ήλιου γιατί παράγεται κυρίως στο δέρμα υπό την επίδραση

της ηλιακής ακτινοβολίας.

Αν και η Ελλάδα και η Κύπρος είναι χώρες με αρκετή ηλιοφάνεια λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, διαπιστώνεται συνεχώς με ελέγχους και μετρήσεις στο αίμα,

ότι οι κάτοικοι έχουν ανεπάρκεια της βιταμίνης D η οποία αρκετές φορές φτάνει σε πλήρη έλλειψη της.

Η βιταμίνη D εφόσον παραχθεί στο δέρμα, απορροφάται και ενεργοποιείται στη δραστική (ενεργό) μορφή της, στη συνέχεια, στο συκώτι και στα νεφρά.

Στο σώμα βοηθά στο έντερο έτσι ώστε να απορροφάται πιο αποτελεσματικά το ασβέστιο

που λαμβάνουμε με τις τροφές. Εδώ εντοπίζεται και σημαντικότερος ρόλος της στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Σε περίπτωση που η βιταμίνη D είναι σε χαμηλά επίπεδα στο σώμα η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ του ασβεστίου από το έντερο μειώνεται σημαντικά. Το γεγονός αυτό προοδευτικά και μακροχρόνια οδηγεί σε απομετάλλωση του οστού (δηλαδή σε απώλεια του ασβεστίου κόκαλα στα ούρα).

Επίσης στα κόκκαλα βοηθά έμμεσα στη δέσμευση του ασβεστίου συμβάλλοντας έτσι περισσότερο ώστε στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Είναι σημαντικό τα άτομα με οστεόπορωση να παρακολουθούνται απο Ειδικό εξειδικευμένο να παρακολουθεί και τον μεταβολισμό των οστών πέραν της μέτρησης οστικής πυκνότητας.


Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις
Πρόσφατες αναρτήσεις
Αρχείο
Αναζήτηση με λέξεις κλειδιά
No tags yet.
Ακολουθήστε μας
  • Facebook Classic
  • LinkedIn App Icon
  • Google Classic

Subscribe for Updates and news of our Medical Center

Endo Center Kaouri © 2021 All rights reserved ®  

 

Για να χρησιμοποιείτε αυτό τον ιστοτόπο σημαίνει ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης (μπορείτε να τους διαβάσετε αναλυτικότερα κάνοντας κλικ στο πράσινο κουμπί "'Όροι χρήσης" στο Δεξιό μέρος της σελίδας)

Οι πληροφορίες που παρέχονται από αυτήν την ιστοσελίδα είναι ενημερωτικού και μόνο χαρακτήρα και είναι γραμμένες σε απλή γλώσσα . Ως ενημερωτικές μόνο,  πρέπει να θεωρηθούν και οι πληροφορίες που παρέχονται από ιστοσελίδες  οι οποίες αναδύονται ως εξωτερικοί σύνδεσμοι από την παρούσα ιστοσελίδα είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο. Τα περισσότερα κείμενα είναι γραμμένα σε μη ιατρική ορολογία και ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις οι οποίες δημοσιεύονται σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά.

Τα κείμενα αυτά προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς συνοπτικής ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων. Αποτελούν γενικότερες πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν έχουν εφαρμογή στο σύνολο των ασθενών ούτε μπορεί  να θεωρηθούν ως ιατρικές συμβουλές. Η αναγκαιότητα διενέργειας ή μη, μίας διαγνωστικής εξέτασης, καθορίζεται με βάση τη διαγνωστική προσέγγιση που ακολουθεί ο εκάστοτε θεράπων ιατρός, καθώς δεν έχουν εφαρμογή όλες οι εξετάσεις στο σύνολο των παθήσεων ή/και των ασθενών.

Σε καμία περίπτωση οι πληροφορίες αυτές δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση του ασθενούς και σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή/και σημείων σας συμβουλεύουμε να απευθύνεστε σε ιατρό για σωστή ιατρική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

 

Η ιστοσελίδα αυτή κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα wix.com  Οι φωτογραφίες που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα αυτή ελήφθησαν από την πλατφόρμα wix.com πλην μερικών που ανήκουν στην προσωπική συλλογή της ιατρού Σ. Καουρή Ενδοκρινολόγου - Διαβητολόγου.

 

Το λογότυπο και το όνομα Endo Center Kaouri υπόκεινται σε καθεστώς κατακράτησης πνευματικών δικαιωμάτων.

Η βέλτιστη εμφάνιση της ιστοσελίδας πραγματοποιείται μέσω Chrome.

Ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης στις 24/1/21 ώρα  11am