Εσείς ξέρετε πότε πρέπει να ελεγχθείτε εάν έχετε οστεοπόρωση;


Η οστεοπόρωση εμφανίζεται συνήθως αμέσως μετά την εμμηνόπαυση στη γυναίκα. Στην περίοδο αυτή παρατηρείται πολύ γρήγορη και μεγαλύτερη απώλεια ασβεστίου από το σώμα (οστικός καταβολισμός) η οποία συσχετίζεται με τη μείωση των οιστρογόνων (των γυναικείων ορμονών) στο σώμα.

Πριν απο την οστεοπόρωση υπάρχει το στάδιο της οστεοπενίας, στο οποίο τα οστά

είναι πιο "αραιά" από το αναμενόμενο αλλά δεν κινδυνεύουν από κάταγμα.

Το οστό προοδευτικά γίνεται πιο πορώδες εάν δοθεί έγκαιρα η κατάλληλη αγωγή και χάνει την δομή και την αρχιτεκτονική του.

Συνήθως δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα. Δηλαδή στην οστεοπόρωση "δεν πονάνε" τα οστά. Ο κίνδυνος από την οστεοπόρωση ειναι τα πιθανά κατάγματα που μπορεί να προκαλούν δυσκολίες στην κίνηση και πόνο (δηλαδή ο πόνος ίσως να οφείλεται σε κάταγμα). Εκτός από την έλλειψη των γυναικείων ορμονών - οιστρογόνων λόγω της εμμηνόπαυσης, οστεοπόρωση μπορούν να προκαλέσουν και διάφορες άλλες ορμόνες. (Πρέπει να σημειώσουμε ότι και οι άνδρες εμφανίζουν οστεοπόρωση αλλά η αντίστοιχη ηλικία που πρέπει να ελεγχθούν είναι μετά τα 65 έτη εφόσον δεν υπάρχουν αλλά προβλήματα υγείας). Επιπρόσθετα η αγωγή με χρόνια κορτιζονοθεραπεία για άλλα νοσήματα (πχ ρευματοειδής αρθρίτιδα ή βρογχικό άσθμα) αλλά και παθήσεις της υποφύσεως (προλακτίνωμα, νόσος Cushing).

Οπότε είναι απαραίτητο πρωτίστως στην κλιμακτήριο ή /και εμμηνόπαυση οι γυναίκες να εξετάζονται από Ειδικό στην οστεοπόρωση ιατρό (Ενδοκρινολόγο, Ρευματολόγο , Ορθοπαιδικό) για να αξιολογήσουν την πυκνότητα και το μεταβολισμό των οστών. Απαραίτητο όμως είναι να εξετασθούν - αξιολογηθούν για πιθανή οστεοπόρωση - χαμηλή οστική πυκνότητα ασθενείς που λαμβάνουν αγωγή με κορτιζόνη για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, ασθενείς με επέμβαση στο έντερο ή αφαίρεση τμήματος του εντέρου ή άτομα τα οποία έχουν δυσαπορρόφηση για οποιοδήποτε λόγο.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει έγκαιρα η διάγνωση και με ολοκληρωμένο τρόπο για να προγραμματισθεί το πλάνο θεραπείας. Η αρχή στη διάγνωση γίνεται με τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας με τη μέθοδο DEXA αλλά απαιτούνται και εξετάσεις του αίματος και ενίοτε και ούρων, στις οποίες αξιολογείται σφαιρικά ο οστικός μεταβολισμός.

#οστεοπόρωση #εμμηνόπαυση #DEXA #κορτιζόνη #οστεοπόρωσηλόγωδυσαπορρόφησης

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις
Πρόσφατες αναρτήσεις
Αρχείο
Αναζήτηση με λέξεις κλειδιά
No tags yet.
Ακολουθήστε μας
  • Facebook Classic
  • LinkedIn App Icon
  • Google Classic

Subscribe for Updates and news of our Medical Center

Endo Center Kaouri © 2021 All rights reserved ®  

 

Για να χρησιμοποιείτε αυτό τον ιστοτόπο σημαίνει ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης (μπορείτε να τους διαβάσετε αναλυτικότερα κάνοντας κλικ στο πράσινο κουμπί "'Όροι χρήσης" στο Δεξιό μέρος της σελίδας)

Οι πληροφορίες που παρέχονται από αυτήν την ιστοσελίδα είναι ενημερωτικού και μόνο χαρακτήρα και είναι γραμμένες σε απλή γλώσσα . Ως ενημερωτικές μόνο,  πρέπει να θεωρηθούν και οι πληροφορίες που παρέχονται από ιστοσελίδες  οι οποίες αναδύονται ως εξωτερικοί σύνδεσμοι από την παρούσα ιστοσελίδα είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο. Τα περισσότερα κείμενα είναι γραμμένα σε μη ιατρική ορολογία και ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις οι οποίες δημοσιεύονται σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά.

Τα κείμενα αυτά προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς συνοπτικής ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων. Αποτελούν γενικότερες πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν έχουν εφαρμογή στο σύνολο των ασθενών ούτε μπορεί  να θεωρηθούν ως ιατρικές συμβουλές. Η αναγκαιότητα διενέργειας ή μη, μίας διαγνωστικής εξέτασης, καθορίζεται με βάση τη διαγνωστική προσέγγιση που ακολουθεί ο εκάστοτε θεράπων ιατρός, καθώς δεν έχουν εφαρμογή όλες οι εξετάσεις στο σύνολο των παθήσεων ή/και των ασθενών.

Σε καμία περίπτωση οι πληροφορίες αυτές δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση του ασθενούς και σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή/και σημείων σας συμβουλεύουμε να απευθύνεστε σε ιατρό για σωστή ιατρική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

 

Η ιστοσελίδα αυτή κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα wix.com  Οι φωτογραφίες που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα αυτή ελήφθησαν από την πλατφόρμα wix.com πλην μερικών που ανήκουν στην προσωπική συλλογή της ιατρού Σ. Καουρή Ενδοκρινολόγου - Διαβητολόγου.

 

Το λογότυπο και το όνομα Endo Center Kaouri υπόκεινται σε καθεστώς κατακράτησης πνευματικών δικαιωμάτων.

Η βέλτιστη εμφάνιση της ιστοσελίδας πραγματοποιείται μέσω Chrome.

Ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης στις 24/1/21 ώρα  11am