top of page

ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ -


ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΗΣ και ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ.

Ο σακχαρώδης διαβήτης 2 είναι μία πολύ συχνή νόσος που συχνά υπάρχει χωρίς να είναι διαγνωσμένη γιατί δεν εμφανίζει συμπτώματα από την αρχή.

Η πραγματική αλήθεια είναι ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης 2 είναι ύπουλη ασθένεια γιατί καταστρέφει σιγά σιγά, αργά, αλλά προοδευτικά και συνεχώς το σώμα και ειδικότερα τα αγγεία. Τα μικρά αγγεία και τα μεγάλα αγγεία.Να θυμάστε πάντα ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης εάν είναι ήπιος και έχει προκληθεί από παχυσαρκία και έχει διαγνωσθεί έγκαιρα είναι αναστρέψιμος. Αλλά ακόμα και αν δεν ειναι αναστρέψιμος (που είναι το συνηθέστερο) μπορεί ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΤΕΙ! Για να επιτευχθεί η ρύθμιση πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία και καλή σχέση μεταξύ γιατρού και ασθενούς και πάντα με ιδιαίτερη έμφαση στη διατροφή, στην άσκηση και στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Πολλά έτη πριν από την οριστική εγκατάσταση της νόσου (ακόμα και 10 έτη) βλέπουμε ότι υπάρχει μια “διαταραχή των επιπέδων γλυκόζης”. Δηλαδή το σάκχαρο νηστείας ξεπερνά τα 100 mg/dl. Να σημειώσουμε εδώ ότι η ανώτερη τιμή φυσιολογικού σακχάρου είναι το 99mg/dl. Στη συνέχει ακολουθεί η ΓΚΡΙΖΑ - ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΖΩΝΗ στην οποία το σάκχαρο νηστείας είναι από 100 εως και 125mg/dl. Η τιμή σακχάρου πάνω από 126mg/dl -αφού διαπιστωθεί τουλάχιστον 2 φορές- θέτει τη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη όταν συνυπάρχουν συμπτώματα διαβήτη όπως είναι η πολυουρία, η πολυδιψία και αίσθημα ακόρεστης πείνας. (ΣΧΟΛΙΟ: Υπάρχουν σαφώς και άλλα κριτήρια που μας βοηθούν να διαγνώσουμε τη νόσο αλλά δεν θα επεκταθούμε στο παρόν άρθρο).

Τώρα στην περίοδο των γιορτών υπάρχουν γύρω μας πολλοί “γλυκείς πειρασμοί”.

Tα γλυκά είναι πλούσιες πηγές υδατανθράκων και ειδικά των απλών σακχάρων, δηλαδή της ζάχαρης. Η κατανάλωση απλής ζάχαρης , ανεβάζει πολύ γρήγορα και αλλά και σε πιο ψηλές τιμές το σάκχαρο του αίματος. Φυσικά, τα Xριστούγεννα “είναι μία φορά ανά έτος” και η κατανάλωση γλυκών θεωρείται παραδόση (παραδοσιακοί κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα, φοινικωτά, christmas cake και πολλά άλλα). Η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί πολύ συχνά άτομα τα οποία υπό τις καθημερινές συνθήκες παρουσιάζουν οριακά σάκχαρα χωρίς ενδεχομένως να το γνωρίζουν, κατά τη διάρκεια των γιορτών εμφανίζουν τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν πιο πάνω (πολλά ούρα ειδικά τις βραδινές ώρες και αυξημένο αίσθημα δίψας) τα οποία ενδεχομένως υποδηλώνουν και σαφώς περαιτέρω μεγαλύτερη αύξηση των τιμών του σακχάρου. Τα συμπτώματα μπορεί ακόμα και να εμφανισθούν σε άτομα που ΗΔΗ λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή για το σακχαρώδη διαβήτη, τα οποία απορυθμίζονται κατά την περίοδο των γιορτών.

Επιπρόσθετα στα δείπνα και στα ρεβεγιόν υπάρχουν φαγητά τα οποία τηγανίζονται, κρέας στο οποίο δεν έχει αφαιρεθεί το λίπος άρα εκτός από τους υδατάνθρακες (ζάχαρη) υπάρχουν και κακής ποιότητας λιπαρά τα οποία είναι αθηρωγόνα και προκαλούν αύξηση της “κακής” χοληστερόλης στο αίμα μας, η οποία σιγά, αργά αλλά σταθερά επικάθεται στο τοίχωμα των αγγείων και προκαλεί προοδευτική στένωση. Η υπερλιπιδαιμία είναι μία κατάσταση που πολύ συχνά συνυπάρχει με το σακχαρώδη διαβήτη.

Οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί την περίδο των γιορτών στο τι τρώμε όπως και στις ποσότητες που καταναλώνουμε.

Να θυμάστε πάντα να καταναλώνετε 2 πράσινες σαλάτες ανά μέρα, να τρώτε αργά και να αποφεύγετε τις υπερβολές στις ποσότητες. Όσο για τα γλυκά προτιμήστε ένα μικρό μελομακάρονο (μπουκιά) ΜΟΝΟ 1-2 τεμάχια, σε συχνότητα όχι μεγαλύτερη από 2 φορές ανά βδομάδα.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!

ΥΓ Και μην ξεχνάτε ότι πρέπει να εξετάζεστε από το γιατρό σας 2-4 φορές ανά έτος αν έχετε γνωστό σακχαρώδη διαβήτη.

Αν εμφανίσετε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρονται πιο πάνω συστήνεται να εξετάσετε το σάκχαρο σας! Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.


Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις
Πρόσφατες αναρτήσεις
Αρχείο
Αναζήτηση με λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Ακολουθήστε μας
  • Facebook Classic
  • LinkedIn App Icon
  • Google Classic
bottom of page