top of page

Εσείς ξέρετε πότε πρέπει να ελεγχθείτε εάν έχετε οστεοπόρωση;


Η οστεοπόρωση εμφανίζεται συνήθως αμέσως μετά την εμμηνόπαυση στη γυναίκα. Στην περίοδο αυτή παρατηρείται πολύ γρήγορη και μεγαλύτερη απώλεια ασβεστίου από το σώμα (οστικός καταβολισμός) η οποία συσχετίζεται με τη μείωση των οιστρογόνων (των γυναικείων ορμονών) στο σώμα.

Πριν απο την οστεοπόρωση υπάρχει το στάδιο της οστεοπενίας, στο οποίο τα οστά

είναι πιο "αραιά" από το αναμενόμενο αλλά δεν κινδυνεύουν από κάταγμα.

Το οστό προοδευτικά γίνεται πιο πορώδες εάν δοθεί έγκαιρα η κατάλληλη αγωγή και χάνει την δομή και την αρχιτεκτονική του.

Συνήθως δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα. Δηλαδή στην οστεοπόρωση "δεν πονάνε" τα οστά. Ο κίνδυνος από την οστεοπόρωση ειναι τα πιθανά κατάγματα που μπορεί να προκαλούν δυσκολίες στην κίνηση και πόνο (δηλαδή ο πόνος ίσως να οφείλεται σε κάταγμα). Εκτός από την έλλειψη των γυναικείων ορμονών - οιστρογόνων λόγω της εμμηνόπαυσης, οστεοπόρωση μπορούν να προκαλέσουν και διάφορες άλλες ορμόνες. (Πρέπει να σημειώσουμε ότι και οι άνδρες εμφανίζουν οστεοπόρωση αλλά η αντίστοιχη ηλικία που πρέπει να ελεγχθούν είναι μετά τα 65 έτη εφόσον δεν υπάρχουν αλλά προβλήματα υγείας). Επιπρόσθετα η αγωγή με χρόνια κορτιζονοθεραπεία για άλλα νοσήματα (πχ ρευματοειδής αρθρίτιδα ή βρογχικό άσθμα) αλλά και παθήσεις της υποφύσεως (προλακτίνωμα, νόσος Cushing).

Οπότε είναι απαραίτητο πρωτίστως στην κλιμακτήριο ή /και εμμηνόπαυση οι γυναίκες να εξετάζονται από Ειδικό στην οστεοπόρωση ιατρό (Ενδοκρινολόγο, Ρευματολόγο , Ορθοπαιδικό) για να αξιολογήσουν την πυκνότητα και το μεταβολισμό των οστών. Απαραίτητο όμως είναι να εξετασθούν - αξιολογηθούν για πιθανή οστεοπόρωση - χαμηλή οστική πυκνότητα ασθενείς που λαμβάνουν αγωγή με κορτιζόνη για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, ασθενείς με επέμβαση στο έντερο ή αφαίρεση τμήματος του εντέρου ή άτομα τα οποία έχουν δυσαπορρόφηση για οποιοδήποτε λόγο.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει έγκαιρα η διάγνωση και με ολοκληρωμένο τρόπο για να προγραμματισθεί το πλάνο θεραπείας. Η αρχή στη διάγνωση γίνεται με τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας με τη μέθοδο DEXA αλλά απαιτούνται και εξετάσεις του αίματος και ενίοτε και ούρων, στις οποίες αξιολογείται σφαιρικά ο οστικός μεταβολισμός.

Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις
Πρόσφατες αναρτήσεις
Αρχείο
Αναζήτηση με λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Ακολουθήστε μας
  • Facebook Classic
  • LinkedIn App Icon
  • Google Classic
bottom of page